Harry Potter och dödsrelikerna del 1 (2010)

Fantasy, Äventyr

 Visa synopsis

Filmmagin fortsätter

MovieZine RatingMovieZine RatingMovieZine RatingMovieZine RatingMovieZine Rating

Recension av Daniel S Ogalde
(daniel.ogalde@moviezine.se)

Det är med bitterljuv känsla man ser den näst sista delen av Harry Potters oktalogi. En känsla som möjligtvis solkas av vetskapen att det snart är över. För det tycks som att även de mest cyniska filmstropparna fallit till föga för den naiva charm som är JK Rowlings livsverk.

Om inte för de mer barnsliga inledande filmerna så kanske för de mer familjeäventyrliga uppföljarna eller den än mörkare finalen. Och det är det senare som betonas när det nu drar ihop sig för slutgiltig kamp mellan Lord Voldemorts mörka krafter och Harry Potter och hans vänner.

Hogwarts har stängts, Dumbledore är död och inget tycks längre vara som det en gång var. Lord Voldemort är tillbaka och hans kalla grepp har hårdnat kring trollkarlarnas och häxornas värld och även tagit sig in till vår värld. Skräcken sprider sig. Harry, Hermione och Ron börjar på allvar sin kamp mot mörkrets krafter. Och hoppet ligger i att finna horrokruxerna, ting som döljer en del av Voldemorts själ, och därefter förstöra dessa.

Regissören David Yates fortsätter på sin inslagna stil där inte bara historien och karaktärerna fått ett mer moget uttryck utan även kameraarbetet tycks mer vågat. Det är snyggt, en stilblandning som smidigt sätter tonalitet och känsla. Och visst är det även actionfyllt med färgsprakande dueller, eldklot och blixtrande strider. Här är sparsamhet ingen devis utan effekter kastas mellan både himmel och jord.

Förutom Ralph Fiennes är Helena Bonham Carter en sann briljans att skåda på vita duken som den sjukt onda häxan Bellatrix. Daniel Radcliffe, Emma Watson och Rupert Grint må ha mognat som skådespelare genom åren men det känns likväl brådmoget i jämförelse med talang som denna. Positiv i all bemärkelse då det tycks smitta av sig i synnerhet i smärtsam scenmagi mellan Watson och Carter.

Tyvärr så skarvas och naggas det på kanterna. Uppenbarligen har en tudelning av historien inte riktigt räckt till utan detaljer slarvas lätt bort om inte medvetet så till skuld för de tvära kasten. Harry Potter teleporterar än hit och än dit snabbare än man hinner säga "Wingardium Leviosa". Det är helt enkelt spretigare än vanligt.

Det går antagligen att anmärka på mycket, den som söker finner som bekant, men det går inte att förringa den känsla "Harry Potter och dödsrelikarna" lyckas skapa. Efter tio års följetong har det blivit en del av mångas liv vare sig man velat eller inte. När nu en epok går mot sitt slut får man tacka och bocka för några klassiska stycken film.

Gillar du denna film?
Poster Harry Potter och dödsrelikerna del 1 (2010)

MovieZines läsare tycker

(3,51/5)

Baserat på 1229 betyg

Är du peppad för denna film?

687 är redan peppade!

Filmfakta

 • Originaltitel:Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1
 • Biopremiär:17 november 2010
 • DVD-premiär:13 april 2011
 • Land:Storbritannien
 • Språk:Engelska
 • Längd:2tim. 26min.
 • Ålder:Från 11 år
 • Distributör:Sandrew Metronome
 • Länkar:IMDB

Regissör

Medverkande

Senaste inläggen

Video

Nyheter

Andra recensioner

 • “Men trots att det tematiskt är en mycket dyster film finns här stunder som i sin fulländning förmedlar ren lycka.„Malena Janson - SvD
 • “The first and third acts are over-busy; the middle one moves like an arthritic house-elf. Still, a decent smattering of magic moments and tension’s pumped up sky-high. Bring on Part 2.„Nick de Semlyen - Empire
 • “Den sjunde filmen är stundtals överlastad och kaotisk, stundtals seg. Ett långt förspel till nästa års final. „Jens Peterson - Aftonbladet
 • “Klart är i alla fall att detta, ur vuxenperspektiv, är en av de bättre Harry Potter-filmerna hittills.„Miranda Sigander - Expressen
 • “Ett gammaldags berättande som skapar mer andlöshet än alla fyrverkerier tillsammans.„Helena Lindblad - DN