Flickvänner från förr (2009)

Komedi, Romantik

 Visa synopsis

Meningslös och ointelligent sörja

MovieZine RatingMovieZine RatingMovieZine RatingMovieZine RatingMovieZine Rating

Recension av Lina Jokelainen
(lina@moviezine.se)

Den romantiska komedin har en helt egen seglivad subgenre – den om den känslomässigt handikappade mannen som är en riktig player, ligger rundor och inte tror på kärleken. Tills han träffar den rätta kvinnan förstås. Just en sådan är "Flickvänner från förr" och efter att ha suttit av dessa 100 minuter önskar jag att någon hade modet att skriva på ett Do Not Resuscitate-dokument, så att denna subgenre kunde dö ut med den lilla skärva av värdighet den möjligtvis har kvar.

Neil Strauss skulle förmodligen sitta och mysa i sin biostol under valda delar av denna film. Exempelvis när den ökända playboyen Wayne Mead (Michael Douglas) undervisar sin brorson Connor Mead (Matthew McConaughey) i raggningsteknik. Det mesta som kommer ur hans mun känns som ordagranna passage ur "The Game". Och stackars unga, påverkbara Connor som precis traumatiserats känslomässigt av att ha förlorat sina föräldrar i en bilolycka, suger i sig allt som en snustorr svamp.

I vuxen ålder är Connor Mead en framgångsrik fotograf som håller på att dumpa sina tre flickvänner via en videokonferens, samtidigt som han har sex med den überheta artisten han precis plåtat för ett tidningsomslag. En väldigt effektiv man som omsorgsfullt bränt broarna till sitt känsloliv. Connors bror Paul (Breckin Meyer) ska gifta sig i dagarna och Connor planerar att närvara, men mest för att hindra Paul från att begå det största misstaget av dem alla.

Som alla sådana här filmer är det förstås Connor som i slutändan blir omvänd. I "Flickvänner från förr" uppnår man detta genom att göra en Dickens. Som filmens engelska titel antyder ("Ghosts of Girlfriends Past") blir Connor i sann Scrooge-anda hemsökt av spöken som ska få honom att byta riktning. I detta fall pushar de honom i riktningen mot Jenny (Jennifer Garner), barndomsvännen och ex-flickvännen som han har ett långt och brokigt förflutet med.

Det hela kan ju tyckas låta otroligt romantiskt och fint, men faktum är att jag kunde inte bry mig mindre om hur det går för alla inblandade. Filmen är en meningslös, normbekräftande och fullkomligt ointelligent sörja som ackompanjeras av mina långa suckar. Om man nödvändigtvis vill se en film i det här stuket tycker jag att man ska välja att se "My Best Friend's Girl" istället. Den innehöll åtminstone en hel del humor och framstår som väldigt nyanserad i jämförelse.

Gillar du denna film?
Poster Flickvänner från förr (2009)

MovieZines läsare tycker

(2,02/5)

Baserat på 277 betyg

Är du peppad för denna film?

7 är redan peppade!

Filmfakta

 • Originaltitel:The Ghosts of Girlfriend's Past
 • Biopremiär:29 maj 2009
 • DVD-premiär:30 september 2009
 • Land:USA
 • Språk:Engelska
 • Ålder:Barntillåten
 • Distributör:SF Film
 • Länkar:Officiell hemsida, IMDB

Regissör

Medverkande

Video

Nyheter

Andra recensioner

 • “Vad världen behöver nu är inte ännu en romantisk komedi om en emotionellt störd, i alla yttre avseenden framgångsrik hjärtekrossare.„Malena Janson - SvD
 • “Matthew McConaughey, who hit a comedy low (I thought) in Fool's Gold, sinks ever lower...„Peter Travers - Rolling Stone
 • “Matthew McConaughey må ha vunnit högsta vinsten i sexpackslotteriet, men när det gäller att välja ut lämpliga filmmanus har han urskiljningsförmågan hos en blind höna.„Karolina Fjellborg - Aftonbladet
 • “Sökt och ologisk amatörpsykologi om charmlös playboy.„Ronnit Hasson - Expressen