Alvin och gänget 3 (2011)

Animerat, Familjefilm, Komedi

 Visa synopsis

Ekorrgos som bara de minsta kan uppskatta

MovieZine RatingMovieZine RatingMovieZine RatingMovieZine RatingMovieZine Rating

Recension av Andreas Samuelson
(andreas@moviezine.se)

Ekorrgänget med Jason Lee i släptåg är tillbaka och hamnar denna gång på en (inte helt) öde ö efter att ha hamnat överbord från ett kryssningsskepp. För de minderåriga fansen finns det tillräcklig balans mellan det sockersött gulliga och slapstick-humorn medan reaktionerna från vuxna publiken beror på hur söta alternativt irriterande man finner Alvin & co.

Dave (Jason Lee) och hans ekorrar ska på semester med ett flådigt kryssningsfartyg och ta sig till en musikgala där de populära gnagarna ska uppträda. Självfallet ställer Alvin till med rackartyg som - bokstavligen - går till överstyr och hela gänget hamnar överbord. Dave hamnar på efterkälken och ekorrarna tar sig till en ö bebodd av en galen skattletare (Jenny Slate). Väl där uppstår diverse tokigheter och intriger i form av spindelbett, romanser och överlevnad.

Man vet vad man får och det mesta är som vanligt. Som vuxen är det lätt att störa sig på de små pipiga liven och man tröttnar snabbt på deras ständigt tjattrande - och sjungande - heliumröster. Upplägget med ekorrar som sjunger och dansar till populära MTV-hits kändes slitet redan i första filmen, men å andra sidan är dessa gjorda för en betydligt yngre målgrupp som säkert uppskattar både humorn och shownumrena.

Och visst puttrar det på fint där de (något endimensionella men färgstarka) karaktärerna får gott om utrymme, publikfriande slapstick varvas galant med mer dramatiska ögonblick och de enligt amerikansk standard oundvikliga moralkakorna. Det slängs in en skön referens till "Cast Away" (vilket lär gå de minsta förbi) och Simon, gängets smarta i glasögon, får leva ut sitt franska alter ego Simoné (inte olika Michael Cera i "Youth in Revolt").

Sedan är det knappast någon revolutionerande barnfilm. Det mesta känns gjort förut, både när det gäller skämten och de mer politisk korrekta budskapen. Storyn är minst sagt förutsägbar och poänglös, och karaktärerna (särskilt de mänskliga) går igenom utveckling inom några sekunder. Lee och begåvade komikern David Cross har som vanligt lite eller inget att göra (vilket kvittar då de som vanligt är horribelt dubbade).

Ett helt okej, lagom äventyr för de minsta men knappast något Pixar skulle sänka sig till.

Gillar du denna film?
Poster Alvin och gänget 3 (2011)

MovieZines läsare tycker

(2,06/5)

Baserat på 95 betyg

Är du peppad för denna film?

27 är redan peppade!

Filmfakta

 • Originaltitel:Alvin and the Chipmunks: Chipwrecked
 • Biopremiär:25 december 2011
 • DVD-premiär:13 juni 2012
 • Land:USA
 • Språk:Engelska, Svenska
 • Längd:1tim. 27min.
 • Ålder:Från 7 år
 • Distributör:20th Century Fox
 • Länkar:IMDB

Regissör

Medverkande

Video

Nyheter

Andra recensioner

 • “...könsrollerna står sig, pojkarna är påhittiga och busiga och flickorna söta och omhändertagande - pojkarna är i sanningens namn också väldigt kramvänliga.„Jeanette Gentele - SvD
 • “Tveksamt om ens en 5-årig C-G hade gett något toppbetyg till denna ytterst oinspirerade spekulationsfilm ”tryfferad” med fantasilösa sång- och dansnummer.„CG Karlsson - Metro