Alla är äldre än jag (2012)

Dokumentär

 Visa synopsis

Cinematisk familjeterapi

MovieZine RatingMovieZine RatingMovieZine RatingMovieZine RatingMovieZine Rating

Recension av Andreas Climent
(andreas.climent@moviezine.se)

Svenske regissören Bo Widerberg började en gång göra en dokumentär om sin pappa Arvid. Dokumentären blev aldrig klar, men nu har Bos son Martin gjort en dokumentär om både sin pappa, sin farfar, sig själv och sina söner Joel och Morris. Resultatet är både en välgjord dokumentär och en sorts cinematisk familjeterapi.

"Alla är äldre än jag" blandar klipp från den dokumentär som Bo Widerberg påbörjade 1979 med klipp från hans filmer, arkivmaterial från SVT och intervjuer filmade av Martin och hans familj. Vi får bland annat höra historien om hur Bo Widerberg började sin karriär, vad som hände under inspelningarna och vilken effekt det fick på hans familj. Vi får också se när konstnären Arvid Widerberg fick en apa i 90-års present av Svenska Filminstitutet och hur glad han blev.

I filmens centrum står regissören Martin Widerberg själv. Det är också han som är filmens berättarröst. Han berättar om sina minnen från barndomen och den komplicerade relationen till Bo. Han intervjuar även sin son Morris om hur han känner för att medverka i dokumentären. Mycket cirklar kring hur Martin uppfattade sin pappa, vilken relation han hoppas ha till sina egna barn och att hitta rätt balans mellan familj och karriär.

"Alla är äldre än jag" är en välgjord dokumentär och en mycket öppen inblick i familjen Widerbergs liv och tankar. Klippningen är snygg och den vackra musiken hjälper till att förhöja känslorna i filmen. Det är en väldigt personlig film, frågan är om den är för personlig för att vara relevant för fler än familjen Widerberg själva?

En intressant dokumentär, men jag skulle främst rekommendera den till de som vill veta mer om Bo Widerberg eller är intresserade av svensk filmhistoria.

Gillar du denna film?
Poster Alla är äldre än jag (2012)

MovieZines läsare tycker

(2,08/5)

Baserat på 13 betyg

Är du peppad för denna film?

4 är redan peppade!

Filmfakta

  • Originaltitel:Alla är äldre än jag
  • Biopremiär: 2 november 2012
  • DVD-premiär:20 mars 2013
  • Land:Sverige
  • Språk:Svenska
  • Längd:1tim. 12min.
  • Ålder:Barntillåten
  • Distributör:Folkets Bio

Regissör

Medverkande

Video

Andra recensioner