Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

9 november 2011 | 19:01

Levan Akin om sina planer för "Cirkeln"

Han tävlar just nu med långfilmsdebuten "Katinkas kalas" på filmfestivalen i Stockholm, men har redan tankarna fulla av nästa projekt - fantasyromanen "Cirkeln" som ska bli film.

MovieZine träffade regissören Levan Akin för en uppdatering kring vad som troligen kommer att bli Sveriges första stora, effektspäckade highschool-fantasy-skräckäventyr.

- Det känns jättekul, jag måste nypa mig själv ibland för jag tror inte att det är sant. Och det känns så rätt för mig att göra den här filmen. Just de här tjejerna som filmen handlar om, och hur de är beskrivna i boken, det är någonting som jag verkligen vill skildra. 

"Cirkeln", den första av tre planerade böcker i Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren trilogi om sex tonårshäxor i en liten svensk landsort, hyllas av kritiker och har blivit nominerad till Augustpriset 2011. Så hur undviker man det vanliga problemet, att en älskad bok blir en halvdan film? Levan Akin förklarar:

- Jag vill göra en film som står på egna ben. Jag tycker att "Harry Potter och Fången från Azkaban" är ett bra exempel på en grym film. Den är så otroligt bra! Den fick mig att vilja börja läsa de andra böckerna, och den står sig verkligen på egna ben. Men det är klart också läskigt, tycker jag, när något har nått en så stor fanbase och folk har förväntningar. 

Vad var det som du fastnade för i boken?

- Framför allt gillade jag karaktärerna, och hela deras värld. Det är verkligen som att gå tillbaka till när man själv var i den åldern, och alla de små problemen som kändes oövervinnerliga. I deras fall är det ju så, för förutom att de kämpar med att växa upp, med sig själva och sina egna liv så är det demoner och kampen mot ondskan. 

"Cirkeln" har av både läsare, och författarna själva, jämförts med andra popkulturella fenomen med en stabil fot i skräckvärlden; som till exempel "Twilight" och "Buffy". Räkna därför med en del häftiga specialeffekter på vita duken: 

- Jag vill att det magiska ska kännas stort och spektakulärt, för karaktärerna själva. Tänk att upptäcka att man själv kan påverka någons tankar. När jag gick i gymnasiet var jag mycket inne på astrala resor och sånt. Jag och min kompis Trolle satt i teatersalen och försökte få våra själar att lyfta från kroppen. Och jag älskade Anne Rice då, jag var inspirerad av "The Tale of The Body Thief", när Lestat blir människa igen för att han byter kropp. Då brukade jag fantisera och tro och drömma om att jag flög över träden… Det finns nånting kittlande i det vi kallar magi. Jag tror väldigt mycket på det övernaturliga själv. 

Kommer de som har sett "Katinkas kalas" att känna igen din stil som regissör?

- Det är svårt att säga själv... Folk som ser avsnitt av sånt jag inte har skrivit, kan säga att de känner igen en viss typ av humor, eller dråplighet.  Det är väl också vad jag kommer att tillföra filmen, någon slags humor. För det finns väldigt mycket humor i boken. På rätt sätt, det är ingen komedi, men lite såhär "tongue-in-cheek". 

Vill du redan nu se hur Levan Akin hanterar övernaturligheter och demoner, kolla in nästa avsnitt av "Anno 1790" på SVT, tipsar regissören. "Katinkas kalas" har, förutom sin premiär på Stockholms Filmfestival i veckan, biopremiär över hela landet den 20 januari. 

| 9 november 2011 19:01 |