Film

Skribent

Daniel Feldt

19 maj 2010 | 14:03

Lyssna på detta: Den magiska musiken från "Inception"

Ett par gånger varje år så dyker det upp en trailer till en film där musiken är minst lika intressant som bilderna du får se. Tillsammans så utgör det, i flesta fall, en fantastisk trailer.

Ett par gånger varje år så sitter man klistrad vid en trailer och trycker på "replay" när de sista bildrutorna spelats upp. Allt för att få se och få lyssna på nytt.

De två senaste gångerna det hände mig, vad jag kan komma på rak arm, är till förra årets "Star Trek", kolla in trailen här där musiken kom från Two Steps from Hell och låten "Freedom Fighters" användes. Den andra gången är Spike Jonzes "Till vildingarnas land" där Arcade Fires "Wake Up" användes på ett fantastiskt sätt.

Nu har det hänt igen och det är trailer #3 från Christopher Nolans "Inception" som gått på repeat hos mig. Trailern i sig ger en klarare bild av handlingen och fotot är ju top notch.

Men det som pockar på mina strängar är den fantastiskt magiska musiken som trailern är tonsatt med. Det dova brummandet, förebådande tubor, mistluren, trummorna och "Hajen"-liknande cellos. Vilken stämning!

Många tar för givet att det är Hans Zimmer som står bakom arrangemanget i trailern; men se det är det inte. Zack Hemsey heter stjärnan bakom tonerna och gjorde musiken specifikt för trailern. Spåret heter "Mind Heist" och kan lyssnas på i slutet av denna artikel via Bandcamp.

Vill du ha en känsla för hur musiken i "Inception" kommer att låta, den som faktiskt tonsätts av Hans Zimmer, så kan du besöka den officiella webbplatsen för filmen (kan dock inte bekräfta att det verkligen är Zimmers musik på sajten). Fortfarande stämningsfullt, men inte lika klockrent som det från Zack Hemseys trailerspår.

Zack har ännu inte satt musik till en hel film, men det kan bara vara en tidsfråga med tanke Inceptiontrailern. Han är en del av hip-hop-kollektivet Nine Leaves och gjort en hel del TV- och reklammusik.

Vilken trailer förknippar du med magisk musik?

| 19 maj 2010 14:03 |