Film

Skribent

Emil Skelterwijk

5 februari 2014 | 22:01

Hur ser polisen på en svensk superhjälte?

"Tänk att skicka ut Spiderman ur piketbussen eller plocka fram Hulken vid upplopp."

Superhjältefilmerna förökar sig på biograferna som ett nyförälskat kaninpar med stora familjevisioner. Inte för att vi klagar. Vi älskar verkligen våra hjältar på film, i alla fall om vi utgår från Box Office-siffrorna. Så att påstå att man aldrig drömt sig själv med superkrafter, vore en lögn större än LOL (jag har aldrig skrattat rakt ut när jag skriver LOL - aldrig!).

Skulle du av någon anledning vara inne på superhjältespåret så innan du trär på dig din hemmasydda cape, låt oss höra vad landets poliser har för syn på att man går och blir superhjälte 2014? Håll i dig - Här är polisernas syn på en riktig superhjälte i Sverige:

Polisintendent Börje Öhman menar att det går bra att bli superhjälte om man följer vissa punkter:

- Det går bra att bli Superhjälte tex genom att: Ringa polisen när brott begås. Följa efter gärningsmannen och dirigera polisen rätt. Notera iakttagelser vid brott - bilnummer är guld värt - signalement är toppen - vittnesmål är så nära superhjälte du kan komma. Skrik/skräm gärningsmannen så han upphör med sin brottsliga verksamhet.

Strålande tips för alla framtida superhjältar. Men är alla svar lika "positiva"? Lars Förstell som jobbar på polismyndigheterna i Skåne väljer att ge sitt svar i ett exempel:

- Antag att du blir utsatt för ett inbrott i din bil. En granne påstår att det var en viss namngiven person som utförde brottet. Då är ordningen den att polisen, som har befogenheten att ingripa mot och utredda brott, ska kontaktas. Väljer du i stället att söka upp den utpekade personen för att skipa rättvisa så kan det sluta olyckligt på många sätt. Din granne kan ha haft fel, så du ger dig på och anklagar fel person som kanske blir förbannad på dig och anmäler dig för förtal eller så uppstår våldsamheter. Hade grannen fel kan det uppstå våldsamheter också och någon kan komma till allvarlig skada.

Inga frågetecken där - eftersom en granne aldrig är felfri så är superhjälte uteslutet enligt Lars. Erik Thulin, Informatör på Polis Östergötland, säger så här om superhjältefrågan:

- Det finns inga superhjältar. Jag skulle vara den förste att anställa Batman om han fanns. Tänk att skicka ut Spiderman ur piketbussen eller plocka fram Hulken vid upplopp. Den sistnämnde är dock ett riskabelt kort då även en superhjälte skulle behöva upprätta lag och ordning och jag vet inte om Hulken är särdeles lättstyrd. Vad jag sett av honom kör han liksom sitt eget race och det fungerar inte inom ramen för vår yrkeskår.

Han fortsätter dock med att svara på vilka han hade anställt om hjältar fanns:

- Fick jag välja skulle jag anställa Fantastic Four. De verkar lagom helylle och verkar ha ett högt rättssäkerhetstänk. Mr Fantastic skulle kunna jobba på diariet. Med sina långa armar skulle han vara en perfekt registrator. Storm skulle kunna utveckla nya skyddsvästar. Flamman skulle ingå i Nationella insatsstyrkan och Big Ben utvecklingsansvarig för självskyddet. Men som läget är nu får nog alla förlita sig på de redan existerande hjältarna, Polisen i Sverige, som måste lösa de svåraste situationerna utan någon superkraft.

Har du alltså krafter som någon i Fantastic Four så anställer Erik dig på studs, annars blir det nog svårt. Till sist kan vi avsluta med några väl valda ord från Informatören Tommy Nyman på Hallandspolisen som verkligen sätter pricken över i:et:

- Ett av problemen med att ta lagen i egna händer är att man oftast inte blir någon superhjälte utan snarare en "superloser" som rättsväsendet straffar för de lagbrott han/hon gjort sig skyldig till!

Och där har vi det - Aina har talat. Superhjältar är något som hör hemma på film och inte på gatorna. Håller du med polisen eller har andra synpunkter om riktiga superhjältar, så fortsätter debatten i kommentarfältet nedan. Jag däremot ska nu gå och sy om min cape till en bordsduk!

| 5 februari 2014 22:01 |