Willem Dafoe: "Internet är rena vilda västern"

Publicerat: 8 november 2012 kl. 16:30

#SFF12 - MovieZine pratade med skådespelaren om "Nymphomaniac", favoritroller och piratnedladdning.

Willem Dafoe har medverkat i en lång rad filmer som "Wild at Heart", "Plutonen", "Life Aquatic", "Spider-Man" och lämnar alltid ett bestående intryck med sina rollprestationer. Nu är Dafoe i Sverige för att ta emot Stockholm Achievement Award och möta publiken på Stockholm Filmfestival.

MovieZines Mats Karlsson och Rasmus Foltmar fick möjligheten att träffa den väldigt trevliga Dafoe som berättade om hur han såg på internet, piratnedladdning och hur han väljer sina roller.

Är det första gången du är i Sverige?

- Nej, jag har varit i Stockholm några gånger. För många år sedan var jag här med Rooster-gruppen som är ett företag i New York. Vi var på Kulturhuset här i Stockholm. Sedan var jag i Trollhättan och spelade in "Manderlay". Jag har jobbat med svenska skådespelare och jag känner till de svenska filmerna. Sanningen är att den första filmen jag såg var en svensk film, när jag var väldigt ung. Den påverkade mig mycket och det är en film som jag fortfarande gillar. Det är en film av Ingmar Bergman, "Ansiktet". När jag växte upp såg jag faktiskt många Bergman-filmer.

När folk går fram till dig på gatan och säger: "Du är ju killen från..." Vilken film kommer de ihåg dig ifrån?

- Det beror på vilket land de är ifrån. Men i USA är det oftast "Spider-Man". Man har troligtvis sett "Spider-Man" mer än mina andra filmer tillsammans. Det hänger också mycket på hur gammal personen är. Alla människor har olika filmiska erfarenheter. Man ser direkt på en person vilka filmer de tittar på och vilka filmer de inte tittar på.

Vilken film är du mest stolt över?

- Jag kan ärligt talat inte säga det. Självklart har jag preferenser, men man kan inte lita enbart på dem. De kan helt klart hämma dig och kan lura dig så inåt helvete. Jag har gjort filmer som jag inte bryr mig om, men som människor gillar. Så man kan konstatera att jag behöver inte ha favoriter.

När man går till din sida på IMDb och läser Trademark står det "Psykotiska instabila karaktärer". Är du medveten om det?

- Mitt spontana svar på det är, bli inte lurad av internet och kom ihåg vad det egentligen är. Det är folks åsikter och det finns ingen auktoritet där. Internet är rena vilda västern. Det finns så mycket skit på internet, så mycket felaktig information och åsikter. Det finns ingen auktoritet någonstans och det går inte att ta något av detta seriöst. Så mitt trademark på Imdb skulle jag inte ens vilja kalla för trademark. Jag ser det i alla fall inte som det.

Hur skulle du själv beskriva dig?

- Jag behöver inte göra det. Jag har varken intresse eller fantasi för att kunna beskriva mig själv. Jag gör ett jobb och kan promota och prata om mina filmer. Jag är en social person och gillar att prata om saker och ting och det är kul när folk frågar mig om min åsikt. Jag är en skådespelare, men ingen kritiker.

Ingen kan iallafall säga att du är en klyscha som upprepar dig själv. Du blandar dina roller ganska rejält. Är det ett medvetet val från din sida?

- Ja, det är delvis medvetet och delvis av en slump. Mycket för att jag är intresserad av så många olika saker och för att jag vill göra olika rolltolkningar. Det är nyckeln till att undvika korruption. Jag gillar att sätta mig själv i nya situationer och det gör mig exalterad. Så det är medvetet, men samtidigt går jag dit där möjligheterna finns.  Jag gillar också att blanda stora med små filmer.

Skulle du vilja regissera en film?

- Nej. Jag är en handlingens man och inte en som man tittar på. Jag gillar däremot att samarbeta med regissörer. Men att ha ansvaret måste man ha en idé vart man ska gå. Jag vet ju inte vart ska gå och jag är väldigt ansvarslös.

Du har redan jobbat med Lars von Trier  med "Manderlay" och I "Antichrist". Hur lyckades han för att övertala dig att medverka i "The Nymphomaniac"?

- Han behövde inte övertala mig. Han ringde mig och sa åt mig att läsa manuset. Och i det här fallet frågade Lars mig vad jag ville göra. Det fanns några huvudkaraktärer och så fanns det andra roller i ensemblen. Det fanns en karaktär som gillade väldigt mycket och den tog jag. Von Trier är smart, utmanande, rolig att jobba med och en bra filmmakare. I "The Nymphomaniac" har jag inte lika stor och betydande roll som i "Antichrist", men den är intressant.

Vad är din åsikt om PirateBay?

- Jag har blandade känslor om illegal nedladdning. Folk har starka åsikter om folk i filmbranschen, att de ibland är rika människor och lever ett liv fyllt med champagne och kaviar. Ja, det förekommer ibland, haha. Jag har själv varit ett offer för så mycket. Inte med piratnedladdning utan om mina erfarenheter i filmbranschen. Det kostar att göra filmer och betalar man inte tillbaka, kommer det till slut att ta stopp och man kommer bara få skitfilmer. När man laddar ner smalare filmer och inte betalar, försvårar det för filmmakarna att få sina framtida filmer finansierade. Jag blir alltid förvånad när någon säger: "Jag vill mina 10 dollar tillbaka, den filmen sög!" Fuck you! Man inser inte hur mycket jobb som man har lagt ner för att göra filmen. Man kanske inte gillar filmen, men sådant här kostar. Jag är splittrad med piratnedladdning, men pengarna går inte till de som har gjort personliga uppoffringar.

Av Mats Karlsson
(mats@moviezine.se)

Gillar du detta?
Senaste artiklarna

Brutalt underhållande

The Raid 2 Med en mening: "The Departed" möter "Gudfadern" i ett Sin Cityfierat Jakarta.

Elijah Wood har fått upp ögonen för sci-fi från Skåne

Premiär i höst Antonio Tubléns lågbudgetfilm "LFO" får amerikansk biodistribution.

"The Raid 3" blir en prequel

Kommer om några år Regissören Gareth Evans säger att händelserna i tredje filmen utspelas före "The Raid 2".

Snölavin drabbade inspelningarna av "Everest"

Biopremiär 18 september 2015 Tretton människor dödades, men inspelningsteamet klarade sig.

Första bilderna från Ryan Goslings "Lost River"

Biopremiär i höst Skådespelarens regidebut med Saoirse Ronan och Eva Mendes i rollistan.

Spider-Man dyker inte upp i andra Marvelfilmer

Spidey stannar på hemmaplan "Spider-Man"-producenten Avi Arad avfärdar alla rykten om eventuella planer om framtida crossovers.

Nättroll tvåpunktnoll

Transcendence Wally Pfisters regidebut utlovar mardrömsversionen av "Her" men stannar vid en mardröm.

Film planeras om sexuella övergrepp i Hollywood

Baksidan av Hollywood dras fram Bryan Singers fall sägs vara med i Amy Bergs kontroversiella dokumentär.

Paramount och Kina gör film om Marco Polo

Inspelningsstart i oktober Planerar att göra en storbudgetfilm om den välkände upptäcktsresanden.

Tom Hardy ser fram emot att få spela tvillingar

Inspelningsstart i år Skådespelaren berättar om sina roller i Brian Helgelands gangsterthriller "Legend".

"Game of Thrones"-tröja ledde till avstängning

Eeh? Hårda bud i Mellerud. Eller snarare på Bergen Community College i New Jersey, som stängt av en lärare på grund av hans dotters t-shirt.

Chris Pine mönstrar på "The Finest Hours"

Om ett skepp i nöd "Star Trek"-skådisen är i förhandlingar om att axla huvudrollen i Craig Gillespies katastrofdrama.

Bryan Singers namn tas bort från ABC-serie

TV-nytt Efter våldtäktsanklagelserna mot regissören Bryan Singer väljer TV-kanalen ABC att inte längre använda hans namn i promotionsyfte.

Regissör hittad till "Sinister 2"

Inspelningsstart i juli "Citadel"-regissören Ciaran Foy har fått uppdraget att göra uppföljare på Scott Derricksons skräckrulle.

Leta påskägg med Pixar

Video Om påskgodiset inte lockar så bjuder Pixar in dig till deras Easter Egg-jakt.

Ingen serie för tidsoptimister

24 Klockan tickar och Kiefer Sutherland är i toppform i 00-talets mest beroendeframkallande actionserie.

"Robopocalypse" väntas bli Spielbergs nästa film

Ivrig att filma igen Gona nyheter för oss sci-fi-nördar: Steven Spielberg har inte ställt in apokalypsen!

Trailertips: Jersey Boys

Premiär i sommar Är det här "Maffiabröder" med sång? Clint Eastwood filmatiserar Broadway-succén "Jersey Boys".

Införtitt på "Orange Is the New Black", säsong två

Trailernytt! I juni börjar den andra säsongen av Netflix tokhyllade fängelseserie. Nu finns en ny fullängdstrailer att vila ögonen på.

Datum klart för Oscarsgalan 2015

22 februari 2015 Akademien väljer att flytta tillbaka galan till februari igen efter årets sena gala.

Mer om denna film

Mer om denna person

Relaterade artiklar

Skarsgård och Dafoe i von Triers sexfilm
Både Stellan Skarsgård och Willem Dafoe är...

"Det är bra om folk blir provocerade"
Ruben Östlund tävlade i Cannes med "De...

Levan Akin om sina planer för "Cirkeln"
Festivalaktuelle regissören byter hipsterkalas mot häxkonster i...

MovieZine möter Michael Fassbender
Han har i flera år legat och...

MovieZine möter David Cronenberg
Kultregissören David Cronenberg tar sig an Sigmund...

Senaste inläggen

  • Nymphomaniac (2013) Jag har ingen lust att se grova obsceniteter i offentlig lokal. Så nej, inte på...

Just nu gillas

MovieZine på Facebook