Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

10 maj 2024 | 17:00

"Sugar"-twisten förklarad av Simon Kinberg: "Målet är att överraska sin publik"

MovieZine snackar med den nördige "X-Men"-producenten Simon Kinberg om den gigantiska vändningen som skett i tv-serien "Sugar". Läs vidare på egen risk!
Jag har redan beskrivit Colin Farrells fantastiska noir-serie "Sugar", som "ren och skär perfektion". Men faktumet är att en gigantisk vändning i slutsekunderna av seriens sjätte avsnitt - som sedan får sin officiella förklaring i det sjunde avsnittet, har fått många av tittarna att hata serien. Eller åtminstone känna sig lurade. 
 
Jag är däremot inte helt ensam med min bottenlösa kärlek till "Sugar", utan här har vi helt enkelt typexemplet på en tv-serie som verkligen delar sin publik i två olika läger. Personligen gillar jag när serier som "Mr. Robot" eller nu "Sugar" verkligen försöker göra något innovativt och utmanar tittarna. Men folk som bara var ute efter en noir-deckare kanske inte kände sig helt redo på att det man egentligen tittade på var en sci-fi-berättelse om utomjordingars hemliga betraktelser av vår planet.
 
Eftersom jag givetvis förstod att det här skulle bli en serie som skulle dela publiken i slutet av säsongen, så passade jag på att fråga producenterna Simon Kinberg ("The Martian", "Logan - The Wolverine") och Audrey Chon ("Invasion", "Changeling") om hur tankarna egentligen gick bakom kulisserna kring utomjordings-delen av "Sugar". De avslöjar dessutom att man har planer för fler säsonger:
 

"Det finns typ fem tusen olika tv-serier och filmer varje vecka"

 
Large 3c506526fb1ecf1f04555424c5e14a0c sugar photo 010606Colin Farrell som båda versionerna av rollfiguren Sugar i sci-fi-noir-serien "Sugar". 
 
Jag kommer hålla på den här intervjun så vi kan snacka fritt om spoilers. Jag misstänker att ni vet precis vad jag vill fråga om?
 
Simon: Nej, vad kan det vara? Jag har nog inte sett alla avsnitt än... (skratt)
 
Precis som när jag såg "Fight Club" för en massa år sedan, så blev jag riktigt överraskad över vilken vändning vi fick här i "Sugar". Faktumet att vi hänger med utomjordingar i en noir-deckare alltså, det hade jag missat helt. Hur såldes den idén in till er innan produktionen drog igång?
 
Simon: Alla vändningar i den första säsongen lades ut som ett pussel redan från starten. Mark Protosevich, som är serien skapare, klev ombord tillsammans med Colin Farrell, de andra manusförfattarna och oss producenter på ett projekt som vi alla visste om att det skulle försöka sig på något ganska radikalt. 
 
- Det har varit en stor satsning, på flera olika sätt. Allt från tonen i serien, stilen den är filmad på - särskilt efter att Fernando Meirelles klev ombord med sin vision också. Men även berättarmässigt utmanande. Framför allt när det kommer till seriens större vändningar. Det finns ju fler än en, men den största är ju den som du nämner. 
 
- Vi kände att det fanns en möjlighet att göra något speciellt och innovativt med den här serien. I en värld där det finns typ fem tusen olika tv-serier och filmer varje vecka, så kände vi att om man gör något så här annorlunda... kan man kanske nå igenom bruset och få folk att snacka om serien. 
 
- Det är ju målet när man skapar något, att lyckas överraska sin publik precis som serien överraskade dig, samt att få folk att tänka och kanske till och med vilja se om det man sett för att leta efter ledtrådarna. För det finns många små ledtrådar. Och i slutändan att folk vill snacka om det och säga något i stil med "herregud, har du sett den här serien? Jag hade ingen aning om vändningen, hade du?". 
 

"Vi vill väldigt gärna fortsätta berätta fler berättelser om Sugar"

 
Simon Kinberg och Audrey Chon under snacket med MovieZine. 
 
Jag hoppas att det är hur folk kommer reagera. Det finns en del andra grejer i "Sugar" som är lite ovanliga att se också. Exempelvis sättet hur man hyllar noir-genren genom att klippa in gamla filmer som får fungera lite som Colin Farrells sätt att tänka. Var det alltid tänkt att ni skulle använda er av gamla filmklipp i serien, eller kom det efteråt under klippningen?
 
Audrey: Användningen av gamla filmklipp i serien kom till under klippningen. Det var något vi pratade om, filmnoir är ju en stor del av känslan i serien och det kändes som ett bra sätt att kunna se på mänskligheten genom en lins av gamla filmklipp. Det hjälpte oss också med utomjordingarnas sätt att se på mänskligheten, det var som ett sätt att se på mänsklighetens utveckling. 
 
- Så när Fernando Meirelles och hans klippare började klippa avsnitten, så kändes det väldigt organiskt för dem att använda filmklipp som kunde få tittarna att se på scenen ur två olika perspektiv samtidigt.
 
Avslutningsvis, så hoppas jag att det finns planer på fler säsonger. Vi får givetvis vänta och se hur tittarna tar emot serien först. Men finns det någon plan redan nu, ifall era chansningar visar sig bli lyckade?
 
Simon: Vi håller tummarna! Vi är givetvis väldigt peppade på att få se hur tittarna kommer att ta emot den här lite annorlunda serien. Men om den tas emot som vi hoppas, så vill vi väldigt gärna fortsätta berätta fler berättelser om Sugar. Han är en väldigt fascinerande rollfigur att få spendera tid med! 
 
 
Det sista avsnittet av "Sugar" släpps den 17 maj hos Apple TV+, alla andra avsnitt finns nu tillgängliga hos streamingtjänsten. 
 

Läs också: Colin Farrell briljerar i fantastisk noir-serie: "Ren perfektion"

 
Vad tyckte du om vändningen i "Sugar"? Kommentera gärna nedan!
| 10 maj 2024 17:00 |