Film

Skribent

Alexander Kardelo

16 maj 2024 | 10:15

Peter Jackson om nya "Sagan om ringen": Gollum har alltid fascinerat mig

"The Lord of the Rings: The Hunt for Gollum" är arbetsnamnet.
Nära 6 miljarder dollar i intäkter - så mycket pengar har "Sagan om ringen"-trilogin och den följande "Hobbit"-trilogin dragit in världen över.
 
Det är inte konstigt att Hollywoods producenter ser dollartecken i ögonen av själva tanken på fler filmäventyr i Midgård. Warner Bros, som köpt filmrättigheterna till Tolkiens verk, planerar just det - flera nya storfilmer i samma franchise.
 
I vinter kommer animerade "The War for the Rohirrim" och 2026 ska vi ut på jakt med Andy Serkis i "The Hunt for Gollum". Den sägs vara först ut av två nya spelfilmer. Fler nyheter lär vänta.
 
Peter Jackson är nära involverad i rollen som producent. För första gången bjuder han på en intervju kring den nya Gollum-filmen:
 
- Karaktären Gollum/Sméagol har alltid fascinerat mig då Gollum representerar mänsklig natur ur sin värsta sida, medan Sméagol är rätt sympatisk. Läsare och publik kan känna igen sig, för vi har lite av dem båda inom oss. Vi ville utforska hans bakgrund och de delar av hans resa som vi inte hann täcka i tidigare filmer, berättar Jackson för Deadline.
 
Manusförfattaren Philippa Boyens håller med, och berättar vad som lockade henne och Jackson tillbaks till fantasyvärlden:
 
- Gollums berättelse var den mest lockande för oss, eftersom vi inte kunnat fördjupa oss så mycket i den tidigare. Han lever under en så intressant period för Midgård. När vi fick frågan var det Gollum vi först tänkte på (...) Det kändes rätt.
 
Att lämna över registolen till Andy Serkis verkade också som helt rätt beslut. Ingen känner Gollum lika bra som Serkis, och själv har han också regisserat second unit på flera av Jacksons filmer.
 
- Det här ska bli hans egna film. Det är inte fjärde delen i en trilogi. Den måste stå på egna ben. Många kommer vara skeptiska, "varför återvända?" Det är vårt jobb nu, att bevisa varför vi tror det här är en bra idé, säger Boyens.
 
- Gollum har alltid stannar kvar hos mig genom alla år, tillägger Andy Serkis.
 
- Karaktären blev en sådan stor del av mitt liv. Så jag ser väldigt mycket fram emot att djupdyka in i hans värld igen, och speciellt i Gollums psyke. Jag tror att vi alla är nyfikna på att lära känna honom på djupet, och samtidigt skapa en film som platsar in i filmserien men också kommer med något nytt och annorlunda.
 
Vilka andra karaktärer kan Gollum stöta på under resans gång? "Det är för tidigt att säga", säger Jackson mystiskt. Men Serkis ser fram emot att återse några av skådespelarna ur "Sagan om ringen" eller "Hobbit"-filmerna. Han är också taggad på att dra nytta av den utvecklade performance capture-teknologin, som förfinats av filmer som "Avatar" och "Apornas planet".
 
- Weta har legat i framkant. Nu har det nått en ny nivå som låter en skådespelare styra prestationen på ett mycket större och djupare sätt än förr, säger Serkis.
| 16 maj 2024 10:15 |