Film

Skribent

Alexander Kardelo

12 maj 2024 | 15:00

Nu på Viaplay: UFO-thrillern blev en av 2022 års stora vattendelare

"Riktigt häftig" eller "seg och dålig"? Åsikterna går isär bland MovieZines läsare.
Jordan Peeles "Nope" från 2022 är helgens nykomling i utbudet på Viaplay.
 
Den omtalade filmen är en blandning av skräck, science fiction och mysterium, som utspelar sig på den amerikanska landsbygden. Ett stenkast från Hollywood driver två syskon en ranch och hyr ut hästar till filmproduktioner. Märkliga fenomen på natthimlen leder OJ och Emerald till en skrämmande upptäckt.
 

Mer än bara en skräckfilm

 
Regissören Jordan Peele gjorde storslagen debut med thrillern "Get Out", och följde upp den med otäcka dubbelgångar-rysaren "Us". Hans tredje film "Nope" såldes in som "den bästa amerikanska UFO-filmen jag ännu inte sett" enligt Variety. Han har också sagt:
 
- Filmen är mer än bara en skräckfilm. Det första filmklippet som finns bevarat föreställer en svart man på en häst, någon som numera är bortglömd och utraderad. En del av min film är en hyllning till det. Det är inte bara skräck men även action, äventyr, komedi med mera.
 
Large 673932cf37465ba589d42d42aa2f1444 nope
 
Peeles stora ambitioner märks inte minst i den lyxiga produktionen. Fotot av svensk-holländske Hoyte van Hoytema är en stor anledning till att kolla in filmen.
 
Samtidigt riskerar den mystiska berättelsen att trassla in sig så pass att tittarna inte alltid förstår varför saker sker. Det noterar jag också i min recension på MovieZine, som trots en del frågetecken landade i en 4:a i betyg:
 
"Jag är inte säker på om varje pusselbit har sin rätta plats här, och förstår inte nödvändigtvis all symbolik efter bara en titt, men jag gillar det. För det här är trots allt en sci-fi-thriller i världsklass. Man sitter som på nålar, ovetande men ständigt nyfiken på vart Peele ska leda publiken."
 

"Nope" delar publiken i två läger

 
Kommentarer från läsare visar tydligt att "Nope" är en film som splittrar publiken. "Cinematisk mumbo jumbo" skriver en person. "Jäklar vilken seg och dålig film" tycker en annan. "Filmen är lika originell som M Night Shyamalan när han är som sämst."
 
Andra fastnar direkt: "Riktigt häftig upplevelse. Fantastiskt foto, grymt ljud (måste ses i en hemmabio) och en historia som verkligen engagerar" kommenterar en av våra läsare. "En riktigt bra och ambitiös film av en av Hollywoods mest intressanta filmskapare".
 
Vad tycker du om "Nope"? Skapa dig en egen åsikt om den omtalade filmen. Nu finns "Nope" att streama på Viaplay.
| 12 maj 2024 15:00 |