Film

Skribent

Andreas Samuelson

3 maj 2024 | 07:00

Kvällens tv-tips: 1990 års största biosuccé med otippad inspiration av Shakespeare

Den blev 1990 års mest inkomstbringande film och tredje största genom tiderna. Lite otippat blev manusförfattaren inspirerad av Shakespeares ”Hamlet”.
När du hör tonerna av The Righteous Brothers 1950-talshit ”Unchained Melody” är det omöjligt att inte se Patrick Swayze, Demi Moore och deras drejskiva framför sig. Den leriga kärleksscenen är tveklöst en av modern films mest ikoniska och har blivit parodierad otaliga gånger efteråt.
 
Ironiskt nog kommer Jerry Zucker, regissören till ”Ghost”, från en bakgrund av parodifilmer som ”Titta vi flyger” och och ”Top Secret”. Den romantiska dramathrillern från 1990 var hans första seriösa film och resultatet var en succé.
 
En stor anledning kan vara det Oscarsbelönade manuset av Bruce Joel Rubin, som  inspirerades av klassiska Shakespeare-pjäsen ”Hamlet”. Idén kom från en scen med Hamlets spökande far som vill ha hämnd för sin död och att uppdatera detta till modern tid.
 
Här följer vi Sam (Swayze) som flyttar in i en Manhattan-lägenhet med flickvännen Molly (Moore). Lyckan är dock kortvarig när Sam skjuts ihjäl av en rånare. Sams spöke försöker ta kontakt med Molly och använder sig av ett fejk-medium (Whoopi Goldberg) som visar sig ha riktiga krafter.
 
Filmen blev en enorm framgång och blev både 1990 års mest inkomstbringande film och den tredje största genom tiderna. Den nominerades till totalt fem Oscars och vann för Bästa originalmanus och kvinnlig biroll (Goldberg).
 
Det är en medryckande, pampig och gripande klassiker. ”Filmen blandar romantik med rätt doser humor och spänning vilket resulterar i ett gripande vackert drama om kärlek starkare än döden” skrev Jonna Vanhatalo i sin recension från 2013.
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”Ghost”:
Ikväll på TV3 21.00
Lördag 4 maj på TV3 13.50
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 3 maj 2024 07:00 |