Film

Skribent

Alexander Kardelo

20 maj 2024 | 21:30

Kritikerna slaktade den - nu släpps "en av årets sämsta svenska filmer" digitalt

”Omöjlig att ta på allvar” tyckte recensenterna när "Fungi" gick upp på bio.
En postapokalyptisk thriller på svenska, det låter väl inte helt tokigt i dessa tider när alla suktar efter mer "The Last of Us" och "Fallout"?
 
Tyvärr är inte "Fungi" filmen som kommer att stilla din abstinens. Här hade man självsäkert utlovat "ett fartfyllt äventyr som passar hela familjen" - men kritikerna varnade snarare och uppmanade alla att hålla sig borta från "Fungi".
 
Lottie Johansson, Ove Valeskog, Björn Engström och Sofia Brattwall är de fyra filmskaparna som skrivit manus och regisserat filmen om en dödlig svamporganism som tagit död på större delen av världen. En obefintlig budget och en tafflig produktion fick kritikerna att plocka fram stora sågen vid höstens biopremiär:
 
"Allt skulle vara okej om det ändå fanns något charmigt eller distinkt. Men det saknas spänning i dramat och varken karaktärerna eller scenariot känns trovärdiga" tyckte MovieZies recensent och delade ut lägsta betyg.
 
 
Aftonbladet drog till med ett minus i betyg, med motiveringen att filmen "är direkt omöjlig att ta på allvar (...) Absolut ingenting hänger ihop, skådespeleriet lämnas bäst okommenterat".
 
Hos Nöjesguiden blev det också en sågning: "Alltsammans resulterar i en total blunder, som utan tvivel är en av årets sämsta produktioner och ett steg i fel riktning för svensk genrefilm."
 
Hemmabiotidningen går mot strömmen och slår till med 7/10 i betyg till "en vågad, men intressant och underhållande, spännande satsning (...) mixar klassiskt undergångsäventyr med eftertänksamt naturalistiskt relationsdrama."
 
Idag släpps "Fungi" på digitala tjänster som SF Anytime. Du har blivit varnad...
 
 
| 20 maj 2024 21:30 |