Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

11 maj 2024 | 18:00

Är du team Kong eller Godzilla? Se 5 häftiga Monsterverse-scener som gör valet ännu svårare

Tio år och fem filmer senare är det dags att sålla bland alla explosiva scener.
Tio år av Monsterverse har bjudit på mer förstörelse och slagsmål än vad de flesta hinner uppleva under en livstid. Men vilka av scenerna från Monsterverse är egentligen häftigast? Varning för spoilers! 
 

5. Kong: Skull Island (2017)

 
 
Monsterverse är inte direkt känd för sina brutala scener med några få undantag, varav ena utspelar sig i "Kong: Skull Island". När Kong och en ovanligt våldsam Skullcrawler gör upp i slutet av filmen släpper Kong alla spärrar och drar ut varelsens inre med hjälp av dess tunga. Det är rått, äckligt och riktigt tillfredställande. Äckelfaktorn påminner mig en aning om scenen från Peter Jacksons "King Kong" där Kong sliter isär ena V. Rexens käke framför en skräckslagen Naomi Watts. 
 

4. Godzilla II: King of the Monsters (2019)

 
 
Nu med facit i hand verkar andra filmen med Godzilla i huvudrollen vara många Monsterverse-fans favorit. Det är lätt att förstå varför; fler kaijus introduceras och Godzilla får banka skiten ur flertalet av dessa. Jag tycker dock att filmen är alldeles för dimmig, disig och dammig - men det hindrar mig inte från att uppskatta dess explosiva scener. Uppgörelsen mellan jätteödlan och den trehövdade King Ghidorah i all ära men scenen med Rodans entré ur vulkanen och det som följer kniper fjärdeplatsen. Snygg färgskala, estetik och det faktum att Rodans storlek poppar ut rejält är några anledningar varför jag gillar scenen, för att inte tala om King Ghidorahs dramatiska ankomst och deras intensiva uppgörelse. 
 

3. Godzilla (2014)

 
 
Filmen som startade allt körde på en annan stil och känsla än de senare filmerna i Monsterverse. Godzilla visas sparsamt, tonen är seriösare och filmen mörkare. Framförallt får vi som åskådare en realistisk känsla för Godzillas storlek och hur skrämmande jätteödlan faktiskt är. Scenen med soldaterna som hoppar ut ur flygplanet mot en till synes oändlighet av moln och åska tar hem bronsplatsen. Scenen är inte bara klaustrofobisk, utan tillsammans med musiken, den spöklika staden och monstren som härjar i mörkret en sekvens som tagen ur en mardröm. 
 

2. Godzilla x Kong: The New Empire (2024) 

 
 
Senaste filmen i serien - som dessutom är på god väg att bli den mest inkomstbringande av hela bunten - kastar bort all logik och slänger in allt möjligt i hopp om att se vad som fastnar. Som bilden visar försvinner känslan för hur stora jättarna egentligen är när omgivningen är ännu större, men det hindrar inte filmens sista akt från att bjuda på en visuell fest för ögonen (mindre för hjärnan dock). Segmentet i Hollow Earth innan giganterna hamnar i Brasilien är maxad och levererar allt Monsterverse-fans vill ha. Kombinationen av så många jätteapor, monster (Mothra!) och ödlor kniper silverplatsen i en sekvens som med endast ett ord kan beskrivas som "extra". (Då filmen är bioaktuell finns inte scenen tillgänglig än) 
 

1. Godzilla vs. Kong (2021)

 
 
Första filmen där jättarna möts innehåller flertalet spektakulära scener, dock kniper duons strid i en neonupplyst Hong Kong första platsen. Inte nog med att det bankas och förstörs något otroligt, utan både Godzilla och Kong är helt hämningslösa i en utdragen och snyggt koreograferad sekvens. Här ser man klart och tydligt hur stora monstren är och för ett fan som mig blir det extra njutbart när allt ser så läckert ut med olika färger, för att inte nämna skiftet från natt till morgon mot filmens slut. 
 

Bubblare:

 
● När Godzilla sover i Colosseum som en gigantisk katt (Godzilla x Kong: The New Empire)
● Kong upptäcker Hollow Earth för första gången (Godzilla vs. Kong)
● Spindeln med äckliga superlånga ben (Kong: Skull Island)
● Flygplatsscenen när alla människor tystnar vid Godzillas ankomst (Godzilla) 
● Mothra slår upp vingarna under vattenfallet (Godzilla II: King of the Monsters)
 
Vilka är dina favoritscener från Monsterverse? Dela gärna med dig! 
| 11 maj 2024 18:00 |