Serie

Skribent

Alexander Kardelo

8 maj 2024 | 14:35

"Baby Reindeer"-skådespelaren om sin stalker: "Tycker synd om kvinnan"

Richard Gadd berättar om sin "toxiska empati" för kvinnan som förföljde honom under sex års tid.
Att Netflix populära stalker-serie "Baby Reindeer" bygger på verkliga händelser är nog välkänt vid det här laget. Skådespelaren Richard Gadd har baserat den på sina egna upplevelser av att bli förföljd och trakasserad av en äldre kvinna under sex års tid.
 
Han spelar själv huvudrollen som Donny, som möter på ensamma Martha (Jessica Gunning) på puben där han arbetar. En vänlig gest blir till besatthet, och Martha har snart sabbat varenda en av hans relationer.
 
Gadd blev själv som besatt när han skulle sammanfatta allt i ett tv-seriemanus på sju avsnitt. Under en presspanel i Los Angeles (via THR) berättar Richard Gadd hur han drabbades av "toxisk empati" gentemot kvinnan:
 
- Jag minns när jag blev stalkad. Det kändes som att det pågick överallt och mitt liv kunde inte fungera. Ändå kände jag otroligt nog synd om henne. Jag såg aldrig henne som en skurk. Jag såg någon som hade blivit sviken av systemet, någon som inte fick den hjälpen hon behövde.
 
Samtidigt ger han sin syn på varför tv-serien har blivit ett sådant fenomen, och den mest omtalade Netflix-titeln senaste månaden:
 
- Det är kanske mycket smärta i världen just nu. Allt känns lite fel. En tv-serie som "Baby Reindeer" kanske fångar det mörka och svåra med att leva. Det är utmanande. Varje människa har något gott och ont i sig, säger han.
 
| 8 maj 2024 14:35 |