krönika

Skribent

Gäst

28 april 2024 | 16:00

Krönika: Framtidens bio måste maxa på allvar för att överleva

Moviezines gästkkrönikör Johanna Sundin drömmer sig bort till en framtid där biograferna har maxat sin verksamhet på allvar. Är vi ens redo?
Biograferna måste börja tänka på framtiden. Även om de har besökare, än så länge, så kommer publiken minska om inte bioupplevelsen blir starkare, större, mer, bättre. Upp till nästa nivå. För ju mer vi utsätts för, desto mer klarar vi. Förr var vanlig bio tillräckligt, sedan kom 3D.
 
Nuförtiden går jag bara på bio för att få miljöombyte, och för att koncentrera mig på filmen. Hemma blir jag så distraherad av mobilen, katterna, suget på dillchipsen som ligger och väntar i skåpet eftersom jag bara dukade fram de salta. Men ett tillfälligt miljöombyte ibland är inte tillräckligt för biografverksamheternas överlevnad.
 
IMAX är ett försök att steppa upp 3D. iSense steppar upp IMAX. Men det räcker inte att bara sitta i bekväma stolar mot en filmduk som omsluter en och ett femtiotal högtalare. När jag tänker Sense, tänker jag på ALLA sinnen. Dagens iSense tillfredsställer bara syn och hörsel, och känsel om man räknar med bekvämligheten. Biograferna behöver steppa upp ytterligare. Sinnena måste maxas.
 
Vi behöver iSense Max.
 
När draken i "Hobbit 7" sprutar sin eld vill jag känna hettan. Det ska sitta eldkanoner bredvid filmduken (på brandsäkert avstånd, såklart. Och filmdukarna ska vara brandsäkra). När vågorna stjälper över "Titanic 4" vill jag sköljas av det kalla havsvattnet (biograferna bör vara våtrumsbyggda, med bra dränering).
 
När katten Gustafs barnbarn spinner vill jag vibrera och få en hårig svans i ansiktet. När Jessica Bond håller på att kvävas av avgaser vill jag också få andnöd (skadefria lukter såklart).
 
Jag vill känna smaken av Lady & Madame’s kackerlacksbollar i tomatsås. När Jesus ättling går genom öknen vill jag torka, och när orkanen i dystopin 2050 sveper in vill jag virvla upp i taket (publiken bör få skyddsutrustning, biografen tar inte ansvar för eventuella skador).
 
Jag vill inte bara uppleva filmen. Jag vill leva den.
 
Det blir kostsamt, men värt det. Samtidigt måste biljettpriserna sjunka. Hur? Byteshandel eller idéellt arbete. Du får en biljett i utbyte mot en patron hetluft, eller att du torkar golvet efter filmen.
 
Som budgetalternativ för mindre biografer föreslår jag ett iSense Minimum. En liten klimatanläggning som styrs av tidsinställda cues för när hetluft, regn, eld, skitlukt ska spridas. Dessa minianläggningar kan ställas på flera ställen i salongen, beroende på hur många biografen har råd med. Eller en mini-minianläggning som sätts fast i stolsryggen framför, enbart på de sålda platserna.
 
När allt annat i världen maxas, måste biograferna följa trenden. Annars blir det bye bye bio.
 
Johanna Sundin
| 28 april 2024 16:00 |