Film

Skribent

Andreas Samuelson

10 maj 2024 | 07:00

Ikväll på tv: Kultklassikern från 1988 som egentligen var mycket mörkare - och nästan inte blev gjord

Snart kommer uppföljaren till Tim Burtons skräckkomedi. Men originalet såg egentligen annorlunda ut - och blev nästan inte gjord. Se den på TV ikväll.
”Beetlejuice” (1988) är en av Tim Burtons mest ikoniska filmer och den som på allvar satte honom på Hollywoods karta. Den blev en enorm framgång och vann till och med en Oscar för Bästa makeup.
 
Handlingen följer paret Adam (Alec Baldwin) och Barbara (Geena Davis) som efter att ha omkommit i en olycka tvingas spöka i sitt gamla hem. När en familj flyttar in och vänder upp och ned på hemmet får Adam och Barbara ett erbjudande av Beetlejuice (Michael Keaton) - att göra en exorcism på de ovälkomna husgästerna.
 
I andra roller ser vi Jeffrey Jones (vars karriär kraschade efter en pedofilskandal), Catherine O’Hara, Winona Ryder och veteranen Sylvia Sidney. Harry Belafonte har bidragit med musik och manuset skrevs av Michael McDowell och Warren Skaaren.
 
Men urpsrungligen såg filmen annorlunda ut. Den var betydligt mörkare med mindre humor och bland annat Adam och Barbaras dödsscen mer detaljerad. Titelkaraktären var en bevingad demon som planerade att mörda familjen och ha sex med dottern.
 
När manuset hamnade hos Universal togs producenten Larry Wilson in på ett möte hos en chef som ifrågasatte dennes karriärval. Den negativa reaktionen hotade filmens produktion men snart sålde man istället filmen till Geffen Company.
 
Det är en skamlöst underhållande kultklassiker med skådespelare i toppform och härliga effekter. Förväntningarna är höga på uppföljaren som även den satsar på praktiska effekter och tidigare i år släppte de första bilderna som lovar gott.
 
I sin recension från 2014 skrev Viktor Jerner att ”konceptet är ytterst lyckat och funkar bra i Burtons händer. Han går loss som ett barn som väntat på tomten i evigheter och sedan sliter upp sina julklappar som om det inte fanns någon morgondag. Ingen tid går till spillo och filmens rappa 90 minuter försvinner i ett nafs, trots att de är proppade med innehåll.”
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”Beetlejuice”:
● Ikväll 22:00 på Kanal 9
● Repris lördag 23:55 på Kanal 5
● Hyr/köp filmen på SF Anytime
| 10 maj 2024 07:00 |