Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

19 maj 2024 | 15:30

"Vikings"-stjärnan imponerar i Viaplays nya komediserie: "Våga vara den du verkligen är"

MovieZine snackar med "Vikings"-stjärnan Alex Høgh Andersen om hans nya komediserie "Call Me Dad" hos Viaplay.
Det är bara en månad sedan Tuva Nuvotny och hennes dramakomedi-serie "Allt och Eva" imponerade mig ordentligt. Nu har Viaplay redan lyckats få till ännu en välgjord och faktiskt "rolig på riktigt"-komedi, som den här gången imponerar oss på danska.

I huvudrollen som den vänliga mesen Emil får vi se "Vikings"-stjärnan Alex Høgh Andersen, som spelade den självsäkra och ofta blodiga Ivar när krigade på som viking. Nu spelar han istället en ung man som startat ett klimatneutralt litet matföretag tillsammans med sin bästa kompis (Magnus Haugaard Petersen, som är bästa kompis med Alex på riktigt) sedan barndomen. En kompis som, visar det sig plötsligt, börjat dejta Emils mamma under det senaste halvåret. Och nu har det blivit dags att flytta ihop. 
 
"Call Me Dad" har en lite smålöjlig idé i grunden, men lyckas faktiskt genomföra den på ett underhållande och imponerande sätt. Mycket tack vare att Alex visar sig vara som klippt och skuren för att spela en riktig mes, som alltid biter sig själv i tungan snarare än att säga vad han verkligen tycker och tänker. Något som sakta men säkert låter oss tittare se hur hans bägare av tålamod fylls på för varje liten motgång han motvilligt men leende sväljer ned. 

MovieZine fick ett snack med Alex inför premiären av "Call Me Dad" på Viaplay här i Sverige. Och under vårt samtal så glider vårt samtal givetvis även in en hel del på den gamla "Vikings"-tiden: 
 
Alex Høgh Andersen, Magnus Haugaard Petersen och Ellen Hillingsø i "Call Me Dad". 
 
Jag har förstått att du och Magnus har varit bästa vänner sedan ni var barn och nu skapat den här serien tillsammans. Men vi får nog börja med den mest givna frågan. Vem var det som blev förtjust i sin polares morsa först och gav upphov till idén till serien? 
 
- Det kanske vore bra att förtydliga att den här serien inte är baserad på verkliga händelser, haha. Men idén kom någon gång under pandemin 2020, när vi satt och drack en massa gin och tonic tillsammans någon kväll. Som man gör när man är uttråkad och inte får gå ut någonstans. 
 
- Idén som slog oss var helt enkelt vad som skulle hända om en av ens bästa kompisar började dejta ens mamma. Och vad skulle behöva hända under en säsong för att man under det sista avsnittet skulle kunna hamna i en situation där den ena säger "jag tror nog att du får börja kalla mig pappa nu" till den andra. 
 
- Vi tyckte det kändes som ett kul scenario och lyckligtvis så tyckte Nordic Films och Viaplay det samma. Sedan har vi jobbat med det under flera års tid nu, som rådgivare - utöver att vi kläckte själva idén till serien samt spelade huvudrollerna då. Men vi har inte skrivit manuset själva, det tog vi in riktiga manusförfattare till att göra. 
 
- Det är nästan svårt att beskriva hur privilegierade vi kände oss, när vi stod där under den första inspelningsdagen och tittade på varandra. "Hur tusan hände det här?", två bästa kompisar som nu får vara med och skapa en egen tv-serie tillsammans.
 

"Inget blod, ingen serie!"

 
Alex Høgh Andersen i "Call Me Dad". 
 
Jag känner att vi fick lite av en blinkning till alla "Vikings"-fans med den första scenen i "Call Me Dad", där vi tittare introduceras för din nya rollfigur som har ett ansikte dränkt i blod. Många minns givetvis Ivar på samma sätt...
 
- Haha, vilken rolig liknelse! Men ja, du har ju rätt. Man känner ju helt klart igen mig med ett blodigt ansikte, det är något jag testat ett par gånger tidigare om man säger så. Och det kändes ju inte heller helt ovant att kleta på lite blodigt smink där när vi skulle dra igång.
 
Det var till och med ett krav kanske? "Jag ställer inte upp utan blodet"!
 
- Exakt, så. Det finns med i avtalet. Inget blod, ingen serie! Det här med att känna sig ren, med vanliga kläder på kroppen och att få vara i ett soligt Köpenhamn... det kändes ovant. Så vi behövde helt klart göra något för att få mig att minnas tiden "hemma" på Irland, i minusgrader och klädd i en massa läder. Och ofta med någon annans blod i ansiktet. 
 
I "Call Me Dad" fick du ju spela in några scener där du simmar i havet, så det kanske var lite kallt där i alla fall?
 
- Det var inget i jämförelse med att spela in 51 avsnitt av "Vikings" på Irland. Jag var ju där i tre och ett halvt år, så allt annat är lite av en lyx nu. För det var verkligen otroligt tuffa inspelningar vi hade där, jag kunde ju inte heller använda mina ben i den tv-serien. Vilket gjorde att jag ofta satt direkt på marken. När man sätter sig direkt på backen under november och december, så suger marken all värme rakt ur dig på direkten. Det var väldigt mycket kallare än att simma runt i Köpenhamns hamn i början av juni. Och jag fick ju till och med använda benen den här gången!
 

"Våga vara den du verkligen är"

 
Alex Høgh Andersen och Magnus Haugaard Petersen i "Call Me Dad". 
 
I en streamingvärld där det släpps otroliga mängder tv-serier varje vecka. Var ska man ge just "Call Me Dad" en chans?
 
- Det är nog den bästa frågan jag fått idag. Det här kan nog vara en välbehövd spegel att hålla upp mot en själv, där du får chansen att lära dig en hel del om dig själv genom rollfigurerna i serien. Det är ett ganska extremt scenario, med att din bästa kompis börjar dejta din morsa, men det är ju givetvis inte bara det serien handlar om. 
 
- Utan den handlar mer om att våga vara den du verkligen är. Respektera dig själv och var dina gränser går. För du hjälper ingen annan genom att inte vara den du verkligen är. Man behöver arbeta på sig själv och våga säga ifrån. 
 
- Det är också okej att acceptera faktumet att du inte kan rädda världen på egen hand. Du behöver se till att du tar hand om dig själv, även om du försöker göra vad som är bäst för naturen och vår planet. Vi är bara människor - och vi är otroligt korkade många gånger. Vilket är precis vad den här serien handlar om. Så, skratta åt våra galenskaper och njut! Se den tillsammans med din mamma, det tror jag hon kommer gilla. 
 
 
Det första avsnittet av "Call Me Dad" finns nu tillgängligt hos Viaplay. Den första säsongen kommer att bestå av totalt sex avsnitt. 
 

Läs också: Josh Brolin liknar egna tv-serien med "Breaking Bad": "Omöjligt att sluta titta"

 
Kommer du att ge "Call Me Dad" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 19 maj 2024 15:30 |