Film

Skribent

Pontus Sagvold

17 maj 2024 | 10:30

4 stenhårda kampsportsfilmer finns nu på SVT Play

Vilken knockout! SVT serverar en fyrarättersmiddag av svett, blod och mera svett.
SVT Play har släppt inte mindre 14 nya filmer inför helgen. Extra fokus ligger på boxning och kampsport, med filmer som Stallone-klassikern "Rocky", Clint Eastwoods "Million Dollar Baby" och "The Fighter" med Marh Wahlberg bland nyheterna.
 
Nästa fredag kan du också hålla utkik efter "Creed" och "The Survivor" på samma tema.
 
 

“Million Dollar Baby” (2004)

 
Boxningsdrama regisserad av självaste Clintan. Rullen vann fyra Oscars, bland annat för bästa film. Eastwood spelar som vanligt en surgubbe, i det här fallet boxningscoachen Frankie. Maggie (Hilary Swank) lyckas efter att ha visat enorm envishet övertala honom att ta henne under hans vingar. Tillsammans verkar det som att de kan gå hur långt som helst. Har höga 8,1 i betyg på IMDB.
 
 

“Warrior” (2011)

 
Rankad 176 på IMDB:s lista av bästa filmer någonsin. Två bröder som haft en svår barndom har tappat kontakten med varandra men korsar varandras vägar när de råkar anmäla sig till samma MMA-turnering. I huvudrollerna ser du drömtrion Joel Edgerton, Nick Nolte och Tom Hardy. Enligt vissa är filmen för kliché, men saker är kliché av en anledning - de funkar.
 
 

“The Fighter” (2010)

 
En till boxningsfilm. Denna är verklighetsbaserad och i huvudrollen ser du Mark Wahlberg spela Micky “Irish” Ward som osannolikt når framgångar i boxningsringen. Hans coach är halvbrodern, Dicky (spelad av Christian Bale), som försöker lämna sitt drogmissbruk bakom sig. Bale vann sin hittills enda Oscarstatyett med den här rollen. Dramat är regisserat av David O. Russell.
 
 

“Rocky” (1976)

 
Kanske den mest klassiska boxningsfilmen någonsin? Och förmodligen orsaken till att många unga män halsat råa ägg. I filmen får den okända boxaren Rocky Balboa en once in a lifetime chans att utmana världsmästaren i tungviktsboxning och han tänker inte slösa bort möjligheten. Nominerades till tio Oscars och vann tre. En sjuttiotals-klassiker du måste se.
 

Andra filmer som kommer till SVT Play idag:

 
● “Den gula bilen” (1963)
● “Den stora oljeruschen” (1943)
● “Diorama” (2022)
● “Ett hjärta är alltid rött - en film om Imperiet” (2024)
● “Gula kliniken” (1942)
● “Lyckan kommer” (1943)
● “Never Look Away” (2018)
● “Proxima” (2019)
● “The Rewrite” (2014)
| 17 maj 2024 10:30 |