Film

Skribent

Andreas Samuelson

3 maj 2024 | 05:00

Kvällens tv-tips: Kontroversiell komedi från 1967 utnämnd till ”världens roligaste film”

Den populära komedin från 1967 är idag en kultfilm och en av filmhistoriens roligaste. Men när den kom ansågs den vara både kontroversiell och smaklös.
Mel Brooks arbetade som nattklubbsunderhållare och hade en framgångsrik tv-karriär bakom sig när han långfilmsdebuterade med ”Det våras för Hitler” (1967). Idag toppar den många listor över bästa komedierna och Expressen har kallat den ”världens roligaste film” - men när den kom var mottagandet inte lika positivt.
 
Handlingen följer två teaterproducenter (Gene Wilder och Zero Mostel) som planerar att sätta upp en musikal om Hitler på Broadway för att den garanterat ska floppa och de kan kan behålla pengarna för produktionen. Men planen misslyckas när uppsättningen blir en succé!
 
Filmen fick minst sagt ett blandat mottagande av kritiker, varav många ansåg filmen vara kontroversiell och smaklös i sitt tema. Premiären var dessutom en katastrof och filmbolaget hotade att lägga den på hyllan. Den räddades dock av Peter Sellers som efter att ha sett den annonserade i Variety för att filmen skulle släppas på fler biografer.
 
I Sverige släpptes den med titlen ”Producenterna”, direkt översatt från originaltiteln ”The Producers”. Filmen floppade dock och det var först när den fick titeln ”Det våras för Hitler” (baserat på musikalnumret ”Springtime for Hitler”) som den blev en succé även här. Därefter döptes alla Brooks filmer till ”Det våras för...” innan regissören satte ner foten inför ”Robin Hood - Karlar i trikåer”.
 
Filmen vann Oscar för Bästa originalmanus och utvecklades till en scenmusikal som i sig filmades 2005. Bland birollerna återfinns Lee Meredith som svenska sekreteraren Ulla, en kanske inte helt smickrande skildring av svenska kvinnor...
 
Se Ullas stora scen nedan:
 
 
Här kan du se ”Det våras för Hitler”:
Ikväll på SVT2 21.45
Lördag 11 maj på Yle Teema & Fem 20.00
| 3 maj 2024 05:00 |