Film

Skribent

Alexander Kardelo

2 maj 2024 | 12:30

Star Wars-prequel återvänder på bio - men bara under en begränsad tid

I helgen kan du återse 25-årsjubilerande "The Phantom Menace" på vita duken.
Känns väntan på nya Star Wars-filmer olidligt lång? Det är trots allt nästan fem år sedan "The Rise of Skywalker" avslutade sagan med en pampig final.
 
I helgen kan du återuppleva hur allting började. Då visas "Star Wars Episod I: Det mörka hotet" (eller "The Phantom Menace") på nytt på svenska biodukar. Nypremiären markerar 25-årsjubileum för George Lucas äventyrsfilm, som blev den första i hans prequel-trilogi och släpptes 19 maj 1999.
 
I rollistan ser vi kända namn som Liam Neeson, Natalie Portman, Ewan McGregor och inte minst svenska Pernilla August, som spelar mamma till pojken Anakin. Barnstjärnan Jake Lloyd har dessvärre inte haft det lätt sedan storfilmen släpptes.
 
Älskad av vissa, hånad av andra - många fans kände sig riktigt besvikna när de lämnade biografen år 1999. Men det råder ingen tvekan om att prequel-filmerna blev en startpunkt för en helt ny generation Star Wars-fans. "Det mörka hotet" har stabila 6,5 i betyg på IMDB och tjänade hela 924 miljoner dollar på bio. En riktig succé med andra ord.
 
MovieZines recensent gav 3/5 i betyg till "den mest barnvänliga filmen, på både gott och ont". Mats Karlsson skriver: "Det är den film man kan utan tvekan klassificera som äventyr. De äldre filmerna har en mer allvarlig och vuxen ton medan denna vill bjuda in den yngre generationen och erbjuda dem ett rymdäventyr som lär få många att sitta och hoppa i biostolarna."
 
Och lagom till både 25-årsfirandet och Star Wars-dagen (May the Fourth be with you!) är matiné-äventyret tillbaka på biodukar över hela galaxen. Men passa på. "Det mörka hotet" visas endast nu i helgen, 3-5 maj.
 
Blir det ett biobesök för dig?
| 2 maj 2024 12:30 |