Film

Skribent

Alexander Kardelo

19 april 2024 | 20:00

Nu på Prime Video: En av 2010-talets bästa (eller sämsta?) sci-fi-filmer

Den är storslagen och ambitiös, men åsikterna går isär.
En del filmer blir unisont hyllade. Andra sågas av samtliga som har oturen att se dem. Sen finns de där vattendelarna, filmerna som man antingen älskar eller hatar - och är inte det de mest intressanta?
 
"Cloud Atlas" från 2012, som just anlänt på Prime Video i Sverige, är en sådan. Det är ett ambitiöst sci-fi-epos som krävde hela tre regissörer. Lilly och Lana Wachowski ingick samarbete med tyske Tom Tykwer för att överföra David Mitchells roman till bioduken. En storslagen berättelse som flätar samman sex historier i sex olika tidsepoker: från år 1849 till år 2321. Planen var att göra en blockbuster som varvar komplexa idéer med bred underhållning:
 
- Vi gillar inte den där kommersiella uppdelningen av filmer i antingen arthouse eller mainstream, sade Lana Wachowski till THR inför premiären.
 
Stjärnkådespelare som Tom Hanks, Halle Berry, Jim Broadbent, Ben Whishaw, Doona Bae och Hugh Grant hakade med på resan. Flera av dem återkommer i olika roller genom de sex historierna. Resultatet? En film som definitivt sticker ut - men som också hade svårt att övertyga publiken. Filmen spelade in 130 miljoner dollar på bio, lika mycket som den kostade att producera. En stor flopp, sett till intäkterna.
 
 
Men det höga betyget 7.4 på IMDB tyder ändå på att "Cloud Atlas" har hittat sin fanskara. Samtidigt som det är en film som splittrat både kritiker och vanliga tittare. Den lyckades med konststycket att hamna både på listor över både "Årets bästa filmer" och "Årets sämsta filmer".
 
MovieZines recensent var inte imponerad: "Skaparna bakom "The Matrix" och "Spring Lola" fångar essensen av de kvällar när man zappar mellan 1800-talsdramor och framtidsdystopier i filmatiseringen av ett "ofilmbart" epos. Ett narrativt pussel som imponerar med sin omfattning av historier och lösnäsor, men när alla bitar lagts på plats är den största insikten att tre timmar passerat."
 
Den som ändå vågar ge sig i kast med ett tretimmarsepos kan se fram emot mängder av spektakulära specialeffekter, lustiga lösnäsor och flummig filosofi.
 
Och om jag får säga min åsikt så är det här en riktigt jäkla bra och ruskigt underskattad film. Du hittar den just nu på Prime Video. "Cloud Atlas" går också att streama på Viaplay och Cineasterna.
 
 
| 19 april 2024 20:00 |