Film

Skribent

MovieZine

16 maj 2024 | 10:50

Robert Gustafsson tar rollen som Ingmar Bergman i ny långfilm: "En fantastisk möjlighet"

"Ingmar Bergman är inte bara synonymt med begreppet demonregissör utan också en hyperintressant personlighet", säger Gustafsson.
SF Studios utvecklar just nu en långfilm om regissören Ingmar Bergman. Manuset skrivs av Henrik Jansson-Schweizer, Eric Broberg och Robert Gustafsson, som också spelar huvudrollen.
 
Filmen är en politisk thriller som utspelar sig under valåret 1976. Bergman hämtas av polisen misstänkt för grovt skattebrott mitt i repetitionerna av Strindbergs Dödsdansen på Dramaten.
 
Livskatastrofen blir snabbt ett faktum för Bergman, liksom det psykiska sammanbrottet och regissören hamnar i ett Kafkalikt tillstånd, där kulturen slutligen ställs i en uppgörelse mot politiken med Bergman på den ena sidan, och det politiska etablissemanget på den andra.
 

"En fantastisk möjlighet för mig som skådespelare"

 
Mångsidige Robert Gustafsson har på senare år synts i "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" och "Den osannolika mördaren".
 
- Ingmar Bergman är inte bara synonymt med begreppet demonregissör och vår största kulturella maktfaktor både i Sverige och internationellt utan är också en hyperintressant personlighet, säger Gustafsson om uppdraget.
 
- När hans konstnärskap och kall växer och sprider sig till att till slut ta över även hans privatliv och hela hans själ så suddas till slut hans personnummer ut. Han blir demonregissören Ingmar Bergman ända in i varje cell och till slut en levande myt.
 
- Att då plötsligt väckas av en ”käftsmäll” av den svenska verkligheten på 70-talet ger så här i efterhand en fantastisk möjlighet för mig som skådespelare till en både dramatisk, tragisk samt komisk gestaltning. Att vara världsberömd men ensamt umgås med sin egen begåvning, kan vara svårt om du dessutom är en ganska blyg person med en vacklande självkänsla. En betraktare.
 

Allt en spännande biofilm ska ha

 
Producenten och manusförfattaren Henrik Jansson-Schweizer ligger bland annat bakom succéfilmen "Hundraåringen" samt tv-serierna "Midnattssol" och "Tjockare än vatten". Han har nu senast skrivit manuset till tv-serien "Whiskey on the Rocks".
 
- Det här är inte bara en sanslöst spännande historia om en av vår tids allra största regissörer, utan också ett unikt tidsdokument om en svunnen politisk epok (...) Det är med skräckblandad förtjusning, ödmjukhet och respekt vi tar oss an den här svulstiga och gripande historien som innehåller alla ingredienser en riktigt spännande biofilm ska ha, säger Henrik Jansson-Schweizer.
 
Filmen spelas in under 2025.
| 16 maj 2024 10:50 |