Film

Skribent

Alexander Kardelo

4 maj 2024 | 04:00

Inatt på tv: Anthony Hopkins bästa roll! Thrillern från 1991 biter sig fast - "inget man glömmer"

Enligt Anthony Hopkins själv är rollen som Hannibal Lecter "en av de bästa jag någonsin läst".
Sent inatt får vi en god vän till middag (ni som vet, ni vet). TV4 bjuder alla thriller-älskare på ljuvliga, ruggiga mardrömmar i "När lammen tystnar" från 1991.
 
Jonathan Demmes thriller är en riktig klassiker i sin genre. Vi följer den unga blivande FBI-agenten Clarice Sterling (Jodie Foster) som jagar en kvinnomördare, och bestämmer sig för att besöka psykopaten Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) i hans fängelsecell. Lecter kan sitta på ledtrådar som hon behöver.
 
Det som utspelar sig sedan är en spännande maktkamp mellan den färska agenten och den luttrade kannibalen, som gärna skrämmer henne med historier om sina matvanor.
 
Med 8,6 i betyg på IMDb och fem tunga Oscars i bagaget gick "När lammen tystnar" till filmhistorien som en otäck studie i människans mörkaste sidor.
 
MovieZines recensent delade ut högsta betyg: "Med en nagelbitande historia, suveränt skådespel och bilder skapade från mardrömmar är det en film som ingen glömmer efter att ha sett den."
 
 
Hopkins själv berättade bara nyligen för People hur han genast fastnade för det välskrivna manuset:
 
- Min agent sa: "Läs det här. Det är en film med Jodie Foster som heter "När lammen tystnar". Jag trodde det var en barnbok, minns skådespelaren. Jag började läsa manus i min teaterloge. Jag läste den första scenen med Lecter. "Är jag erbjuden rollen?" frågade jag. "Annars vill jag inte läsa längre. För det är en av de bästa roller jag någonsin har läst".
 
- Jag kunde förstå Lecter. Jag förstod mystiken kring mannen, enstöringen, den isolerade rösten i mörkret, säger han.
 
Några andra intressanta detaljer om filmen:
 
Anthony Hopkins syns i endast 16 minuter av den totalt 118 minuter långa filmen.

För att bättre förstå sin karaktär studerade Hopkins verkliga seriemördare, besökte fängelser och satt med vid mordrättegångar.

En av hans inspirationer var en vän från London som sällan blinkade när han talade. Det gjorde alla mycket obekväma. Titta noga så ser du att Hannibal Lecter knappt blinkar i filmen.
 
Här kan du se "När lammen tystnar":
 
● Inatt 00:30 på TV4
● Streama på Viaplay
● Streama på Tele2 Play
Streama på Prime Video
 
| 4 maj 2024 04:00 |