SPEL

Skribent

David Grundström

5 augusti 2017 | 09:15

Fyra HBTQ-karaktärer från tv-spel som vi älskar

Prideveckan är i full fläng i vår huvudstad, och Moviezines spelskribent David Grundström listar därför fyra fantastiska HBTQ-karaktärer från tv-spelen!
Stockholm Pride är i full sving och vår huvudstad är lite mer färgglad än vanligt! Festivalen, som varje år anordnas för att synliggöra HBTQ-frågor, kulmineras med den enorma Pride-paraden som tar plats den första lördagen i augusti.
 
HBTQ-personer har börjat dyka upp allt mer i spel på senare tid, men representationen är fortfarande väldigt liten. Därför vill jag, dagen till ära, belysa fyra HBTQ-karaktärer i spel som jag älskar - en för varje bokstav.
 

Homo - Bill från “The Last of Us”

 
 
 
Homosexuella karaktärer är nog utan tvekan de mest representerade av just HBTQ-karaktärer i spel, så det finns en del att välja bland. Men en karaktär som verkligen sticker ut för mig och blir en självklar favorit är Bill från “The Last of Us”. Bill är en bi-roll som hjälper spelets två huvudkaraktärer under ett tidigt parti i spelet. Han lever sekluderat från de små samhällen som vuxit upp efter spelets apokalyps och är en man av få ord.
 
Under en scen nämner han en tidigare partner, Frank, som svikit honom och att det är därför han inte längre litar på människor. En bit längre fram i spelet stöter vi på liket av denne partner, och det är först här det framgår att Frank även varit Bills älskare.
 
Vad jag gillar med Bill är att hans läggning inte skrivs någon på näsan, men även att han inte behöver vara en perfekt representation. Han tillåts vara spydig, hjärtkrossad och lika delar sympatisk som osympatisk. En flerdimensionell människa, med andra ord.
 

Bi - Iron Bull från “Dragon Age: Inquisition”

 
 
 
Bisexuella karaktärer är troligen främst förekommande i rollspel med romantiska inslag. Så vad passar då bättre än att inkludera en av de mest populära romantiska alternativen i ett av de mest populära spelen med romanser?
 
Iron Bull från “Dragon Age: Inquisition” är en Qunari, en ras av stora människoliknande varlser med enorma horn i pannan. Han är originellt en legosoldat, men slår följe med din spelkaraktär för att rädda världen från den nalkande demoninvasionen. Han är även ett potentiellt kärleksintresse för din karaktär oberoende av vilket kön du valt.
 
Som älskare sticker han ut från de flesta andra kärleksintressen i spelet, då din eventuella relation med honom börjar som en fysisk sådan - innan den blir romantisk. Raggar du tillräckligt mycket på honom droppar han till slut den fantastiska raggningsrepliken: “You want to ride the bull.”
 
Iron Bull är en fantastisk karaktär som visar enorma kärlekskänslor om du jobbar på relationen tillräckligt mycket och blir för mig en tydlig favorit när det gäller bi-personers representation i tv-spel.
 

Trans - Elihal från “The Witcher 3”

 
 
 
Det finns en hel del spel med transpersoner i sig. Dock nästan alltid som punchlinen i ett skämt, eller väldigt dåligt representerade. Det finns, mig veterligen, inte någon transkaraktär i ett spel jag känner till som är riktigt bra gjorda.
 
Den som kommer närmast är ändå Elihal i “The Witcher 3”, en karaktär som jag tror är designad lite som en punchline - men liksom blir en helt ok representation.
 
Elihal är en alvisk skräddare som huvudkaraktären Geralt stöter på i jakten på sin försvunna kompis Dandelion, en casanova av rang. Elihal nämns först i Dandelions dagbok med pronomet “hon”, men när Geralt stöter på alven är det en maskulin figur i maskulina kläder. Det visar sig att hon föredrar att klä sig i kläder som inte är typiska för varken alver eller män.
 
Det är inte riktigt satt i sten om Elihal är en transkvinna eller någonting mer flytande, men hon är skriven som en väldigt sympatisk karaktär. Istället för att kunna vara sarkastisk eller skämtsam, som du som spelare ofta har möjlighet att vara i dialoger, har huvudkaraktären Geralt här endast möjligheten att vara antingen accepterande eller förvirrad.
 
Det är inte en perfekt representation, men på många sätt ett steg i rätt riktning.
 

Queer - Quina Quen från “Final Fantasy IX”

 
 
 
Queera karaktärer finns lite här och var i spelvärlden, min favoritkaraktär måste ändå vara Quina Quen från “Final Fantasy IX”.
 
Quina kommer från en art utan kön och tilltalas med både manliga och kvinnliga pronomen genom spelet. Det är en karaktär som inte är så intresserad av att bli placerad i fack, utan allt hen vill här i livet är att äta nya maträtter.
 
Quina är inte helt perfekt som karaktär, hen pratar med dålig engelska och är på många sätt väldigt endimensionell. Men jag kan inte undgå att villkorslöst älska denna underbart mysiga karaktär.
 
Har du en HBTQ-favorit från tv-spel som inte dök upp på listan, lämna gärna en kommentar nedan!
| 5 augusti 2017 09:15 |