podcast

Skribent

Jonna Vanhatalo

6 december 2022 | 21:00

Möt systrarna som står bakom dina favoritserier på Netflix

Efter seriesuccéer som ”Young Royals” och ”The playlist” är det hektiska tider för Sofie och Tove Forsman. Från att själva ha behövt hantera nej, på nej, på nej, måste de nu tacka nej till andras erbjudanden.
Sofie och Tove Forsman är systrarna bakom kulisserna, till några av de mest sedda produktionerna de senare åren. Till deras meriter hör såklart de två nämnda Netflixserierna, men också exempelvis den prisbelönade familjefilmen ”Nelly Rapp - Monsteragent”, och de står även bakom uppföljaren som kommer nästa år. 
 
I veckans avsnitt får ni höra om det osynliga arbetet bakom succéerna, om skrivandet, men också om skillnader mellan det svenska och amerikanska sättet att skapa serier, och specifikt manus.
 
De berättar också om sin uppväxt med endast ”Drömkåken” och ”Pretty Woman” i filmhyllan. Men delar även med sig om den brokiga vägen från en Waldorfskola som förbjöd tv-tittande hemma, till att ta steget och faktiskt skapa serier, som dagens barn och ungdom bänkar sig framför. 
 
Sofie och Tove betonar hur viktigt det är med stöd från andra i branschen, men också om vikten att själv kunna hjälpa och stötta andra. Samarbeten är ofta livslånga och nya öppnar dörrar till andra.
 
 
De talar om den viktiga processen i ”Writers room”. För det enda konstanta under alla projekt, hur olika de än må vara, är just skapandeprocessen. Att skriva ett manus är ett speciellt hantverk som handlar om mycket mer än att bara att berätta en historia. Det handlar lika mycket om att presentera karaktärer och relationer, men också om att sömlöst länka samman sina egna avsnitt med andra författares.
 
Det blir mycket nej på vägen, eller ibland inget svar alls, och det måste man lära sig leva med. Ibland pitchar man samma idé om och om igen och ändå blir det inte av. Och även om det kanske tidigare blivit många fler nej än idag, så kommer de än idag. Viktigt är att ändå våga fortsätta pitcha idéer, egna och andras.
 
 
| 6 december 2022 21:00 |